Dobrý nutričný stav pacienta je základným predpokladom pre úspešné absolvovanie protirakovinovej liečby. Samotná liečba je veľmi nákladná a nepriaznivý nutričný stav môže spôsobiť, že sa pacient bude vzďalovať od navrátenia zdravia a tým sa liečba skomplikuje a predĺži. Nutričná starostlivosť by preto mala byť neoddeliteľnou súčasťou onkologickej liečby.
Nechutenstvo:
Z dôvodu často sa vyskytujúceho zníženia chuti do jedla, problémom s prehĺtaním, či GIT ťažkosťami, dochádza ku zníženiu celkového príjmu energie a bielkovín, ktorý vedie ku váhovému úbytku, strate svalovej a tukovej hmoty, a pacient je tak ohrozený rozvojom nádorovej kachexie. Nutričná podpora je preto rozhodujúca už v rámci prevencie a nielen liečbe samotnej .
Doporučenie pri nechutenstve:
- konzumácia menších porcií jedla viackrát za deň
- jesť kedykoľvek behom dňa, keď sa chuť k jedlu dostaví
- prechádzka pred jedlom namiesto trávenia času v kuchyni, kde sa jedlo pripravuje
- vyvarovanie sa príjmu tekutín pred a počas jedla (zvyšuje pocit plnosti)
- voľba ľahko strávitelných jedál s obmedzeným obsahom tuku
- pri averzii voči mäsu voľba alternatívnych zdrojov bielkovín (tofu, strukoviny, vajcia)
- pokiaľ nie sú prítomné kontraindikácie, možno zvýšiť chuť k jedlu malým množstvom alkoholu
- uprednostňovať formu stravy prijateľnú pre potreby pacienta
- spríjemniť konzumáciu pokrmov pomocou stolovania, hudby, spoločnosti
- mať po ruke rýchlu vysoko-energetickú a vysoko-proteínovú desiatu − uprednostňovať pokrmy energeticky bohaté, malého objemu
- v prípade, že pacienti trpia nechutenstvom aj po zavedení uvedených doporučení, ďalšou možnosťou je užívanie doplnkov stravy, alebo liečiv zvyšujúcich chuť do jedla
Zmeny chuti
Zmeny vo vnímaní chuti môžu byť vyvolané chemoterapiou, rádioterapiou, alebo vplyvom samotného tumoru. Pacienti často uvádzajú horkú, trpkú až kovovú chuť jedál. Tieto zmeny chute sa striedajú s úplným znížením akéhokoľvek vnímania chuti. Poruchy chuti sú špecifické a líšia sa od pacienta k pacientovi.
Doporučenia pri zmenách chuti:
- starostlivosť o dutinu ústnu, pred jedlom si vyšistiť zuby
- zapíjanie jedla tekutinami zmierňuje pachuť
- ochutiť pokrmy korením, dresingom, omáčkami
- vyvarovať sa obľúbeným pokrmom v období chemoterapie, aby si pacient k nim nevytvoril averziu na celý život
- pokiaľ pacient pociťuje kovovú chuť jedál, nahradíme kovový príbor za plastový
- pri permanentnej pachuti v ústach podáme cukrík, žuvačku
- pokrmy podávame pri izbovej teplote, nie vriace
Akékoľvek zmeny v chuti či stravovaní,, ktoré na sebe zbadáte , je potrebné hlásiť svojmu onkologovi .
Zdroj: Masarykova univerzita: Mgr. Svatava Bischofová
Autor: Petronela Paulová,Brno máj 2013